Szukaj
  • falkowskiedu

Kawiarnia a alkohol

Aktualizacja: 3 paź 2019

Wielu nam może się wydawać, że połączenie kawiarni z alkoholem nie jest dobrym pomysłem ze względu na różne czynniki takie, jak m.in.: dobór nieodpowiedniej grupy klientów, którzy przyjdą spożywać głownie alkohol, w cichym i spokojnym miejscu jakim jest kawiarni; zbyt zróżnicowane menu, które może „kłócić się” z naszymi produktami i misją firmy; lub obarczone jest to wieloma skomplikowanymi przepisami prawa, w które nie chcemy się wgłębiać. Ale czy to realne obawy?




Odpowiemy od razu: poniekąd tak. Są to realne zagrożenia ale tylko w przypadku, gdy nie nakładamy sobie ograniczeń, dzięki którym alkohol będzie się idealnie komponował z celem naszej kawiarni i współgrał z naszymi produktami. Zacznijmy pierw od doboru grupy, dla której alkohol w kawiarni zostanie wprowadzony. Od tego zależy też to ile będziemy płacili za koncesję i czy w ogóle przepisy pozwolą nam na wprowadzenie tego produktu do sprzedaży.





Alkohol w kawiarni nie może być dobrany dla grupy ludzi, którzy będą przychodzić tylko napić się go w cenie i w takiej jakości jakie oferują bary czy nawet restauracje. W kawiarni głównie musimy myśleć o tych, którzy przychodzą do niej aby w spokoju napić się kawy, zjeść ciasto bądź kupić produkt podstawowy, który znajduje się we większości kawiarni. Dlatego też najczęstszym wyborem alkoholu powinny być tylko droższe piwa oraz wina, bądź też szampany i inne napoje do 18%-owych zawartości alkoholu, jak np. Martini.



Dlaczego akurat do 18% a nie przykładowo 25%? Ponieważ są 3 rodzaje koncesji, z których wybieramy:

1. Alkohole do 4,5% oraz piwo

2. Od 4,5% zawartości alkoholu do 18% (bez możliwości sprzedaży piwa)

3. Powyżej 18% alkoholu


Biorąc pod uwagę powyższe możemy wywnioskować, że wybór koncesji ma wielkie znaczenie na grupę docelową. W kawiarni najlepiej jest wybrać pomiędzy 1 a 2 punktem, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać te dwie koncesje ale trzeba mieć na uwadze to, że za każdą musimy osobno zapłacić. Więc, jak to wygląda finansowo ?


Na dzień opublikowania tego wpisu kwota za 1 rodzaj koncesji wynosi 525 zł/rok. Taka sama kwota jest przy drugim rodzaju. Inaczej ma się sprawa przy alkoholach powyżej 18%. Kwota roczna w tym przypadku wynosi aż 2 100 złotych a więc dla kawiarni byłby to też wielki koszt, który należy uwzględnić przy każdej inwestycji w firmie. Pamiętajcie! Jeżeli chcielibyście wykupić dwie koncesje np. 1 i 2 to kwota się sumuje i w tym przypadku musicie zapłacić 2x 525 złotych co daje nam 1 050 złotych/rok.



Warto mieć na uwadze to, że nie tylko musimy sprzedawać alkohol w butelkach, bądź lampkach (np. Sprzedaż całej butelki wina lub lampki) ale też możemy dodawać do ciast, deserów bądź dań i dzięki temu rozszerzać swoje menu dla innej grupy docelowej – ale tej właściwej dla kawiarni.


Rozumiemy, że temat nie został wyczerpany ale spokojnie! Mamy w planach zrobić kolejny wpis z tego tematu a dzisiaj już dziękujemy za przeczytanie i zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty szkoleniowej na główniej stronie.


Jeszcze raz dziękujemy i do zobaczenia!





#Jak_stworzyć_kawiarnię #Jak_otworzyć_kawiarnię #Jak_założyć_kawiarnię #Jak_prowadzić_kawiarnię #Własna_kawiarnia #biznes_kawiarniany #Jak_zbudować_kawiarnię #szkolenie_z_kawiarni #alkohol_a_kawiarnia #alkohol_w_kawiarni


85 wyświetlenia

zarejestruj się, by otrzymać nowy, nigdzie nie publikowany wpis!